Quality score – Hvad er quality score?

Indholdsfortegnelse

Hvad er Quality score?

Quality Scoreren er én ud af to faktorer, som er med til at bestemme, hvad du skal betale for din eksponering i søgeresultaterne. Ad Rank er resultatet af din Quality Score ganget med din maks-CPC-pris (prisen du maksimalt vil betale pr. klik), som bestemmer, hvor henne din annonce eksponeres i SERP (søgeresultaterne).

Udregningen ser således ud:

hvordan-beregner-man-quality-score

Quality Scoren kan variere mellem 1-10, hvor 10 er det bedste. Dette gør, så en annoncør, der byder 6 kr. pr. klik kan have en højere position i søgeresultaterne end en annoncør, som byder 10 kr. pr. klik.

#EKSEMPEL: Sådan fungerer quality score

To cykelhandlere fra Vojens har fået en idé om, at de ønsker at annoncere
med search-annoncer på søgeordet ’Cykelhandler i Vojens’.

Lars er byens store cykel-kanon, som har pengepungen fyldt med penge. Lars sætter sit bud til 10 kr. pr. klik, for det har han råd til.

Peter er nyopstartet og har ikke råd til at hive den store pengepung frem.
Peter byder 6 kr., men ligger tid i at skabe den røde tråd.

lars-quality-score-eksempel peter-quality-score-eksempel

Udregningen for ovenstående eksempel vil se således ud:
• Lars Cykelhandler: 5 x 10 = Ad rank på 50
• Peter Cykelhandler: 10 x 6 = Ad rank på 60

Så selvom Lars byder 4 kr. ekstra pr. klik, så vil det alligevel være Peter, som
får en topplacering i søgeresultaterne, da hans annonce er mest relevant
overfor søgeordet ”Cykelhandler i Vojens”.

Peter får derfor mere ud af hans annoncebudget, da han har råd til at flere
klikker på annoncen.

Skal man altid have 10/10 i quality score?

Nej, men du bør bruge Quality Scoren som en rettesnor til at se, om du skaber relevans overfor de brugere, som søger efter det søgeord, som du byder ind på. Det vil ikke altid være muligt at have en Quality Score på 10/10, men du bør vide, hvornår du skal reagere:

quality-score-skema

Der kan være visse tilfælde, hvor du vælger at fortsætte med at byde på et søgeord med en Quality Score på 1/10. Det kan f.eks. være at søgeordet er sat op for at give dig nye søgetermer, som du kan gruppere og skabe en meromsætning på.

Vær selektiv i udvælgelsen af de søgeord, som du ønsker at være til stede på. Jeg havde en kunde, som fortalte mig;

”Jeg har hørt fra mit tidligere bureau, at man skal have minimum 150 søgeord i en annoncegruppe, så du skal bare tilføje; x, x, x, x…”

Det beviser blot, at der sidder bureauer og markedsfører virksomheder, som ikke har øje på quality scoren. Det betyder ikke, at de ikke kan gøre dig synlig på Google? Det betyder nærmere, at de ikke markedsfører særlig effektivt, og at du kan få meget mere ud af dine annoncekroner ved at lave en korrekt kontostruktur med fokus på RELEVANS.

Hvilke faktorer bestemmer din quality score?

Din Quality Score bestemmes af en lang række af faktorer og nogle er mere betydningsfulde end andre. Overordnet set defineres Quality Scoren ud fra følgende 3 faktorer:

hvad-bestemmer-quality-scoren

Forventede klikrate

Er den vigtigste faktor, som angiver, hvor sandsynligt det er, at der vil blive klikket på din annonce, når den vises i søgeresultaterne. Her er der igen fokus på relevans, da Google Ads tager højde for dit søgeords tidligere effektivitet målt ud fra din annonces positionering. Den forventede CTR er et skøn, og den vil på auktionstidspunktet blive beregnet til en mere præcis forventet CTR – baseret på søgeterm, enhedstype og andre faktorer, som spiller ind på auktionstidspunktet.

Annoncerelevans

Viser hvor relevant din annonce er overfor det pågældende søgeord. Sørg for, at dit søgeord indgår i annonceteksten – gerne i flere varierende annoncetekster. Her kan vi også snakke kontostruktur, for hvis ikke du har grupperet dine søgeord korrekt, så vil søgeordet ikke have relevans overfor de annoncer, som er tilkoblet den pågældende annoncestruktur. Du bør derfor altid at lave en struktur, som bygges ud fra idéen bag SKAGS (Single-Keyword-Ad-Groups). Hvis ikke du ønsker at køre et enkelt søgeord i hver annoncegruppe, så bør du som minimum lave en struktureret gruppering, der gør, at din konto fastholder den røde tråd ift. Hvor du sender dine brugere hen – og hvad du skriver i din annonce.

Landingssideoplevelse

Bør tages til overvejelse allerede inden du opretter din annoncegruppe. Hvor ønsker du at sende dine brugere hen? Har du en relevant side, som giver mening set i perspektiv til det søgeord, som du ønsker at byde på? Det handler fortsat om at bibeholde den røde tråd, hvor landingssiden har samme indhold som dit søgeord og dine annoncetekster.

Hvis ikke det er tilfældet, bør du enten overveje at finde en anden landingsside at sende brugerne ind på – eller vurdere om dine søgeord er korrekte i forhold til den side, du ønsker at få trafik til.

Landingssideoplevelsen er mere kompleks end som så, da man også fokuserer på:

 • Er bounceraten høj?
  Blev brugeren på landingssiden eller kom brugeren hurtigt tilbage til Google igen?
 • Hvordan er loading-hastigheden?
  Hvor hurtigt loader dit website – Tjek evt. med GTmetrix, Google Page Speed eller Lighthouse for at få en indikation af, om din egen side loader hurtigt/langsomt
 • Er landingssiden responsiv?
  Passer designet til f.eks. mobile enheder, tablets mv.?
 • Findes søgeordet på landingssiden?
  Her kigger Google både på tilsvarende ord, som kunne have relevans ift. Søgeordet.
 • Var der pop-ups på landingssiden?
  Google kan ikke lide pop-ups, så det kan også have en negativ effekt på Quality Scoren.

SEO-specialister vil rigtig gerne fokusere på landingssidens relevans og mener, at det er ”det vigtigste”. Mine erfaringer siger dog, at så længe dit søgeord er at finde i din URL, H1’er, H2’er og minimum én gang i en paragraph – så burde du kunne opnå en god Quality Score på landingsside-faktoren.

OBS. Det er vigtigt at nævne, at procentinddelingen af faktorerne blot er en indikation af virkeligheden! En god landingsside vil f.eks. ikke kunne redde dig, hvis du har en usandsynlig lav CTR.

Skjulte faktorer, som kan påvirke din quality score

Der er en række andre ting, som du også bør have in mente, når du kigger på Quality Scoren:

 • Geografi
 • Enhed
 • Kontohistorik
 • Domænehistorik

Grunden til du skal huske ovenstående faktorer er, at du har en Quality Score for hver af punkterne. Det betyder, at din Quality Score godt kan være 10/10 på mobilenheder, men kun 7/10 på computer.

Geografi og enhed

De data, som du har mulighed for at hente frem i Google Ads er din generelle Quality Score. Hvilket betyder, at du kan have ét segment, som performer markant dårligere, uden at du direkte kan se det. Derfor bør du også holde vågent øje med dine KPI’er (Key Performance Indicators) i Google Analytics for selv at danne en indikator for, hvordan din annonce performer på f.eks. mobil-enheder.

Kontohistorik

Kontohistorikken er vigtig i forhold til opstart af nye kampagner. Har du en god kontohistorik, hvor du førhen har kørt kampagner med en høj Quality Score, så vil dine nye kampagner hurtigere blive tildelt en god Quality Score, da Google kigger på relaterede søgeord for at vurdere, hvad kvalitetsresultatet for det pågældende søgeord skal være – indtil søgeordet får sine egne data.

Domænehistorik

Domænehistorikken flyttes med fra konto til konto. Har dit domæne en negativ historik, vil det ikke have nogen effekt at oprette en ny Google Ads konto. Det er vigtigt at huske på, at den negative effekt kun er bundet op på de søgeord, som du har kørt på førhen. Kører du i stedet på et søgeord, som du aldrig har brugt før, vil det ikke blive påvirket af domænehistorikken.